A te babád most egy éves. Valójában már nem is egy csecsemő, ugye? Átlépte az infáns korból a totyogó korba való átmenetet (hogy is történhetett ez?!). Lehet, hogy sok időt fordítottál a szilárd ételek bevezetésének előkészítésére, de most, hogy a kisded túl van a szilárd ételek kezdeti szakaszán, hogyan kell felkészülnöd? Mire van szüksége? És mire számíthatsz? Lássuk, mi a teendő, amikor a babád már egy éves: A babád egy éves, mi következik most?

Mi az egy éves gyermekem táplálkozási szükséglete?

Ahogy a gyermeked átlép a csecsemő korából a totyogó korába, sok dolog változik, ami befolyásolja az étrendjét. Általában a növekedés lassul (ez lehet, hogy kevesebb étvágyat vagy kalóriabevitelt jelent), miközben a kisgyerekek önállóbbá válnak és új készségeket sajátítanak el (például, hogy hogyan mondjanak nemet). Azonban ez az időszak továbbra is kulcsfontosságú a növekedéshez és fejlődéshez, tehát az étrend rendkívül fontos.

Gyakran kérdeznek a kalóriaigényről egy egyéves gyermek esetében. Mindig óvatos vagyok kemény ajánlásokkal kapcsolatban. Valójában úgy gondolom, hogy fontos, hogy a gyereknek megengedjük, hogy irányítsa és felismerje az éhség és jóllakottság jeleit. Mindazonáltal egy egyéves gyermek számára általában napi 1000 kalória szükséges.

Kisebb adagok, nagy étvágy

Nem azt mondom, hogy habozni kell itt, de egy kis totyogó naponta változó étrendet folytathat. Néhány totyogó gyereknek lehet, hogy kisebb az étvágya. Másoknak lehet, hogy nagyobb az étvágyuk, és az adagok néha akár a tiédhez hasonlóak is lehetnek! Ez teljesen rendben van. A legfontosabb dolog az, hogy kövessük a kis utasításait. Ha nem vagy jártas az odabocsátás és a felelősség megosztásának módszerében, olvasd el ezt a cikket az egészséges ételkapcsolat kialakításáról. A legfontosabb üzenet: mi gondoskodunk róla, hogy az ételhez jussanak, és az övék, hogy eldöntsék, mennyit fognak enni. Ezt azért tesszük, hogy hosszú távon egészséges ételkapcsolatot alakítsunk ki.

Azoknak közületek, akik kicsit több iránymutatást szeretnének, itt van egy hivatkozási pont az egyéves gyermek adagméreteire. Mielőtt megnézed ezt az adagméreti útmutatót, hangsúlyozni szeretném, hogy minden gyerek más. Lehet, hogy a gyermeked nem eszik sokféle zöldséget, de vitamin- és ásványianyag-szükségleteit a gyümölcsök fedezhetik. Lehet, hogy nem fogyaszt húst, de fehérje szükségleteit gabonafélékkel és tejtermékekkel elégíti ki. Ne koncentrálj az adatokra itt. Hagyd, hogy a babád legyen az útmutatód.

Egy év alatti étkezés minden gyermeknél más lehet. Lehet, hogy követed a baba vezette elhagyási módszert, és a gyermek ugyanazt az ételt eszi, mint te. Lehet, hogy a gyermeked darabos püréket vagy másféle textúrákat fogyaszt, és ez is rendben van. Itt a legfontosabb a változatosság biztosítása, a változatosság megteremtése, mindezt alacsony nyomású környezetben.

Milyenek lehetnek ezek az ételek a gyakorlatban?

  • Zöldségek: apró darabokra vágott ujj-étel, olajjal és fűszerezéssel sült zöldségek. A zöldségeket puhává tenni érdekében használjátok ezt a pároló sütési módszert.
  • Gyümölcsök: apró darabokra vagy egész gyümölcsök (mindig figyelj a babára)
  • Gabonafélék/szénhidrátok: egész szeletek kenyér, kekszek és gabonapelyhek. Adj lehetőséget a babának a kanál használatára.
  • Fehérjék: különféle húsok, mint csirke, pulyka, marhahús, hal, tojás, hüvelyesek, tofu és hüvelyesek
  • Italok/tejtermékek: 2-3 pohár tej (döntésed szerint)

Használj osztott mintás szilikontányért

Az állatmintás szilikontányér használata kiváló megoldás lehet a gyerekeddel való étkezések során, hiszen segíthet a könnyebb és szórakoztatóbb étkezések elérésében. Ezek a tányérok nem csak színesek és vidámak, de praktikusak is a mindennapi étkezések során. Az állatokkal díszített tányér segíthet felkelteni a gyerek érdeklődését az étel iránt, és akár játékos formában is segítheti a rávevésüket az evésre. Emellett a szilikontányér rugalmas és könnyen tisztítható anyagból készül, ami különösen előnyös, amikor a gyerekek kisebb baleseteket okozhatnak az étkezés közben. Az állatok és színek kombinációja ráadásul segíthet a gyerekeknek az állatok neveinek megjegyzésében és az azonosításukban is. Összességében tehát az állatmintás szilikontányér egy remek eszköz lehet a könnyebb és szórakoztatóbb gyerekétkezések eléréséhez, melyek egyszerre fejlesztőek és élvezetesek lehetnek a kicsik számára.

 

Beszéljünk a tejről

Amikor egy egy éves gyermekről van szó, gyakori kérdés, hogy minden gyereknek szüksége van-e tehéntejre? Sokan kérdeznek arról, hogy ajánlatos-e egyéves kor után teljes tejet adni.

Összességében, egyéves gyerekeknek a tej fontos tápanyagokat és energiát biztosíthat, de az egyedi helyzetek és igények alapján kell eldönteni a tehéntej bevezetéséről vagy mennyiségéről. Mindig érdemes konzultálni a gyermekorvossal vagy táplálkozási szakértővel annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozd meg a gyermeked egészségét és táplálkozását illetően.

Hogyan lehet változatosságot belevinni?

  • Próbálj ki új fűszerezéseket és ízesítéseket az ételekhez.
  • Párold és süsd a zöldségeket új technikákkal.
  • Fedezz fel szezonális gyümölcsöket és zöldségeket, hogy változatosságot vigyél az étrendjükbe.