Szülőként természetesen azt szeretnéd, hogy gyermeked a legjobbat kapja, ideértve egy jó éjszakai alvást is – és tudjuk, hogy neked is jól jönne egy! De tudtad-e, hogy az éjjeli fények használata segíthet gyermekednek jobban aludni, biztonságban érezni magát, sőt akár javíthatja a hangulatát és viselkedését is? Az éjjeli fények egyszerű és hatékony eszközt jelenthetnek a gyermekek egészséges alvási szokásainak támogatásában. Ebben a cikkben felfedezzük az éjjeli fények sokféle előnyét a gyermekek számára, és tippeket adunk a megfelelő kiválasztásukhoz a gyermeked igényei szerint.

Legyen szó egy kisgyermekről vagy egy serdülőről, értékes információkat találsz arról, hogy hogyan segíthetnek az éjjeli fények gyermekednek pihentető alvást biztosítani, hogy frissen ébredjen fel. Tehát, ha többet szeretnél megtudni az éjjeli fények előnyeiről gyermekek számára, olvass tovább!

A kipihentető alvás előnyei

Biztos vagyok benne, hogy már mindannyian tudjuk, milyen fontos és milyen előnyökkel jár egy jó éjszakai alvás! Javult hangulat, jobb koncentráció, hatékonyabb tanulás, egészség, növekedés, immunrendszer, emlékezőtehetség, a lista folytatódik… És ezt most nem csak a gyerekekre értem. Zavart alvás az egész családot érinti!

Az éjszakai nyugodt alvás előtérbe kerül sok család gondolataiban, és a következetes lefekvési rutin mellett a napsütéses időben való tartózkodás és testmozgás, a hűvös, sötét szobában való alvás, valamint az éjjeli fény használata lehet azok egyike, amelyekkel harcolnál a megzavart éjszakák ellen.

Az éjjeli lámpák hasznosak

Azonban nem minden éjjeli lámpa egyforma, és a rossz éjjeli lámpa választása akár az ellenkező hatást is kiválthatja, és ronthatja az alvást. Tehát, ha úgy döntöttél, hogy éjjeli lámpát használsz a baba- vagy gyermekszobában, fontos, hogy tompa fénybeállítással és piros fényopcióval használd. A piros azzal a színnel az egyetlen, amely nem zavarja meg a melatonin, az alváshormon természetes termelődését – ez az hormon segíti az alvás minőségét. Látogass el a piros fényről szóló blogunkra, ha szeretnél többet megtudni a piros fény fontosságáról éjszaka.

Annak eldöntéséhez, hogy az éjjeli fény használata megfelelő-e a családodnak, összeállítottunk egy listát az előnyökről, amelyeket annak minden életszakaszában nyújthat.

Csecsemők

Az éjjeli fény hasznos lehet a baba szobájában, segíthet a pelenkacserék és az éjszakai etetések során. Ez lehetővé teszi, hogy ne kelljen erős fényt használnod, így megőrizheted a kicsik álmosságát, miközben könnyebben látod, mit csinálsz. Ha már próbáltál éjjeli fényt, esetleg átfogóbb alvás-megoldásra lehet szükséged. Próbálj meg hozzáadni fehér zajt, és győződj meg róla, hogy a piros fényt használod.

Kisgyermekek

A sötéttől való félelem 2 éves kortól kezdődhet. Ez rövid életű lehet, vagy jóval tovább tart. Az éjjeli fény hozzájárulhat az éjszaka nyugodt átalvásához, megnyugtathatja őket. Emellett egy tompa fényt is biztosít, ha még mindig szükséged van pelenkacserére vagy éjszakai wc-re. Ebben a korban egy szerepjáték elem hozzáadása az éjjeli fényhez segíthet az elalvásban, egy őrző vagy tündér, aki vigyáz rájuk. Lehet, hogy hangot is hozzá kell adnod, ha már próbáltál éjjeli fényt, és azt tapasztaltad, hogy nem működik olyan jól, ahogy remélted. Ne felejtsd el a piros fényt használni.

Óvoda előtti – 3 év +

Az éjjeli fény hozzáadása az esti rutinodhoz segíthet, mivel a sötéttől való félelem folytatódhat vagy újra felbukkanhat, amikor a szörnyek valósággá válnak számukra, és az éjszakai zajok élő entitásokká válnak. A gyerekek emellett óvodába fognak járni, és a változások néha ijesztőek és zavarhatják az alvást. Ismételten, szerepjáték éjszakai időben csodákat tehet ebben a korosztályban.

Iskolás kor

Az éjjeli fény hasznos lehet, mivel a sötéttől való félelem folytatódhat vagy újra felbukkanhat, ahogy a gyerekek képzelete tovább szárnyal. Az iskolai évek vagy baráti körök váltása néha kihívást jelenthet, ijesztő lehet, és zavart alváshoz vezethet. Az éjjeli fény éjszaka is biztonságot nyújthat, ha a gyerekeknek wc-re kell menniük, így nem szükséges a fő lámpát bekapcsolni.

Használj te is éjszakai lámpát

Végső soron az éjjeli fények nagyon hasznosak lehetnek a gyerekek számára. Segíthetnek javítani az alvási szokásokat, a hangulatot, a mentális egészséget és a viselkedést. Ha éjjeli fényt szeretnél használni a gyermekednél, fontos, hogy olyan fényt válassz, amely megfelelő fényerősségű és színű a gyermeked igényeinek. Fontolóra kell venni a gyermeked életkorát és a szobájának méretét, amikor éjjeli fényt választasz. Találd meg a megfelelő készletet a otthonod számára még ma, és segíts gyermekednek élvezni a szelíd, állítható és automatikus éjjeli fény megoldásokat, amelyeket kínálhatunk!

Források:

National Sleep Foundation. (n.d.). Night lights: Do they help or hinder sleep? Retrieved from https://www.sleepfoundation.org/articles/night-lights-do-they-help-or-hinder-sleep
Mindell, J. A., Telofski, L. S., Wiegand, B., & Kurtz, E. S. (2009). A night light for your child’s room: A cause for concern? Journal of Sleep Research, 18(3), 272-277.
Cortesi, F., Giannotti, F., & Cerulli, C. (2013). The effect of light on children’s sleep. Sleep Medicine Reviews, 17(2), 141-147.