A gyermeked nem marad az asztalnál étkezés közben? Tudom, milyen bosszantó lehet ez: a gyerek talán csak leül egy pillanatra, megeszik egy kis falatot, majd hirtelen felugrik, majd visszatér enni. Ezt a ciklikus viselkedést ismételgeti.

Stresszes. Zavaró. Természetesen azt szeretnénk, hogy a gyerekeink rendesen egyenek, de hogyan reagáljunk erre? Íme, hogyan érhetjük el, hogy a gyermekünk leüljön és maradjon az asztalnál az étkezések során.

Bár látszólag egyszerűnek tűnhet, azt szeretnénk, hogy a kisgyermekünk rendszeresen üljön le az étkezésekhez. Emellett érdemes megfontolnunk az étkezések időzítését is. Ha a gyermekünk gyakran próbál meg elszökni az étkezések közben, ez zavaró lehet. Érdemes lehet meghatározott helyen tartani az étkezések struktúráját. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindig az asztalnál kell enni, lehet például gyerekasztal vagy piknikasztal is, de az lényeg, hogy az étkezés ne történjen mozgás közben. Ha még nem vagyunk ezen a szinten, ne aggódjunk, ez rendben van. Fontos, hogy kis lépésekkel kezdd el: próbáljátok elérni, hogy legalább egy étkezést minden nap egy meghatározott helyen tartsatok.

Most beszéljünk arról, hogyan érhetjük el ezt

Kezdjük az elvárások meghatározásával az étkezés előtt. “Luca, ma az asztalnál fogunk vacsorázni. Amikor felállsz az asztaltól, azt mutatod nekem, hogy készen vagy.” Még ha a gyermekünk nem is kommunikál verbálisan, fontos itt kezdeni: beállítjuk őket. Amikor felállnak az étkezéstől, térjünk vissza hozzájuk, és ismételjük meg az elvárásokat: “Luca, felállsz az asztaltól, ez azt mutatja, hogy készen vagy. Készen vagy?” Erősítsük meg és tartsuk meg a határokat.

Ez a folyamat lépésről lépésre történik. Megengedhetjük a gyermekünknek, hogy néhányszor felálljon, hogy hozzászokjon az új rendszerhez. A lényeg, hogy elérjük azt a pontot, ahol megérti, hogy ha felkel az asztaltól, akkor vége az étkezésnek.

Most nézzünk mélyebben, és keressünk megoldásokat. Az esti étkezés kihívásokkal teli időszak mind a felnőttek, mind a gyermekek számára: hosszú nap után mindannyian elfáradunk, a gyerekek pedig az iskolai nap után otthon néha kicsit nyugtalanok. De mi lehet a megoldás? Lehet, hogy érdemes lenne egy kis uzsonnát vacsora után. Sok szülő aggódik, hogy ha nem engedjük meg a gyermekünknek, hogy felálljon és visszatérjen, akkor néhány fontos tápanyagot veszítünk. Adjunk nekik további lehetőséget az evésre. Emellett tartsuk szem előtt, hogy te határozod meg az étlapot.

Beszéljünk arról is, hogy mekkora idő elfogadható a gyerekeknek az étkezések során. Néhány ajánlás szerint egy átlagos étkezési idő gyerekeknek 20-30 perc lehet, míg egy átlagos tízórai elfogyasztása 10-15 percig tarthat. Azonban a kisebb gyerekek esetében, különösen azoknál, akik tele vannak energiával, ez hosszúnak tűnhet az asztalhoz kötve lenni. Kezdetben mondhatod, hogy 3-4 percet üljenek az asztalnál, majd fokozatosan emeld ezt az időt 5-10 percre. Ha pozitívan reagálnak az időzítésre, használj egy időzítőt. A kisebb gyerekeknél ne várjuk el, hogy az étkezés végéig az asztalnál maradjanak.

Állatos mintájú szilikon és osztott tányérok

Az állatos mintájú szilikon tányérok kiváló eszközök lehetnek arra, hogy a gyereket az asztalnál tartsuk, mivel szórakoztató és vonzó lehet számukra. Íme néhány ötlet, hogyan használhatod ezeket a tányérokat az asztalhoz kötés támogatására:

Az állatokat vagy mintákat használhatod a beszélgetés ösztönzésére. Például kérdezd meg a gyereket, hogy melyik állat van a tányérján, vagy mesélj neki kis történeteket az állatokról. Ez fokozhatja az étkezés során az érdeklődést és a figyelmet. Használhatod az állatos mintájú tányérokat a különböző ételek elkülönítésére. Például helyezz egy részre gyümölcsöket, egy másikra zöldségeket, és így tovább. Ez segíthet a gyereknek a különböző ízek és textúrák felfedezésében.

Az étkezések során folytatott beszélgetések

Az étkezések során kialakíthatjuk a kapcsolatot a gyerekekkel. Amikor együtt esztek a családdal, hagyd, hogy ez az idő a családi élményekről szóljon. Egy tapasztalat szerint, ha a férjemmel olyan témákról beszélünk, ami nem igazán érdekli a gyerekeket, könnyen nyugtalanná válnak és el akarnak menni az asztaltól. Beszéljünk inkább a napunk eseményeiről, kedvenc ételeinkről, vagy bármilyen vicces dologról, ami történt.

Ne felejtsd el megerősíteni a jó viselkedést. Például, “Luca, nagyon örülök, hogy együtt vacsorázunk, és mindent meghallgathatok az iskolai művészeti projektjedről. Nagyon büszke vagyok rád!”

Végül, egy fontos alapelv: hagyd meg a gyerekeknek a lehetőséget, hogy felálljanak az asztaltól, amikor készen vannak, DE ez azt is jelenti, hogy befejezték az étkezést. Fontos, hogy tartsd fenn azt a szabályt, hogy te még mindig étkezel és élvezed az étkezést. A gyerekek játszhatnak egyedül is, de még mindig az étkezési időtartam alatt. Fontos, hogy határokat szabjunk tisztelettel, és hogy ezeket a határokat megtartsuk. Sikerülni fog! Így segíthetsz abban, hogy a gyermeked leüljön és maradjon az asztalnál az étkezések során.