A gyermeked nem marad az asztalnál étkezés közben? Tudom, milyen bosszantó lehet ez: a gyermeked talán csak leül egy pillanatra, megeszik egy kis falatot, majd hirtelen felugrik, majd visszatér enni. Ezt a ciklikus viselkedést ismételgeti.

Stresszes. Zavaró. Természetesen azt szeretnénk, hogy a gyerekeink rendesen egyenek, de hogyan reagáljunk erre? Íme, hogyan érhetjük el, hogy a gyermekünk leüljön és maradjon az asztalnál az étkezések során.

Kezdjük azzal, hogy gondolkodunk a végső célon. Lehet, hogy látszólag egyszerű, de azt szeretnénk, hogy a gyermekünk leüljön az étkezéseknél az asztalhoz. Ezenkívül érdemes megfontolnunk az étkezések időpontjait is. Ha a gyermeked gyakran kiszökik egyes étkezések közben, és máskor nem, ez lehet zavaró. Érdemes lehet egy adott helyen megtartani az étkezések struktúráját. Ez nem azt jelenti, hogy mindig az asztalnál kell enni, lehet, hogy például egy gyerekasztalnál vagy piknikasztalnál esztek, de az a lényeg, hogy az evést mozgás közben kerüljétek el. Lehet, hogy jelenleg nem vagyunk ezen a szinten, és ez rendben van, de ez a legjobb módja annak, hogy a gyermekünk megszokja az étkezéseknél való helyben maradást. Kezdj el apró lépésekkel: próbáljatok elérni, hogy legalább egy étkezést egy meghatározott helyen tartsatok minden nap.

Beszéljünk arról, hogyan érhetjük el ezt.

  1. Kezdjük az elvárásaink meghatározásával az étkezés előtt. “Luca, ma az asztalnál fogunk vacsorázni. Amikor felállsz az asztaltól, azt mutatod nekem, hogy készen vagy.” Még ha a gyermeked még nem is kommunikál verbálisan, fontos itt kezdeni: beállítjuk őket.
  2. Amint felállnak az étkezéstől, menj vissza és ismételten fogalmazd meg az elvárásaidat: “Luca, felállsz az asztaltól, ez azt mutatja, hogy készen vagy. Készen vagy?”
  3. Erősítsd meg és ragaszkodj azokhoz a határokhoz.

Ez lépésről lépésre történhet. Lehet, hogy megengeded a gyermekednek, hogy felálljon néhányszor, és hozzászokjon az új rendszerhez, ami fontos, az a cél, hogy eljussunk odáig, hogy tudassa velük, hogy ha felkelnek az asztaltól, akkor vége az étkezésnek.

Merüljünk el kicsit mélyebben és keresgéljünk megoldásokat.

Az esti étkezés lehet kihívást jelentő időszak mind a felnőttek, mind a gyermekek számára: hosszú nap után mindannyian elfáradunk, a gyerekek pedig az iskolában eltöltött hosszú nap után otthon néha kicsit nyugtalanok. De mi a megoldás? Talán javasolhatnánk egy kis uzsonnát vacsora után. Sok szülő aggódik azért, hogy ha nem engedjük meg a gyermekünknek, hogy felálljon az asztaltól és visszatérjen, akkor néhány fontos tápanyagot veszítünk el. Adjunk nekik egy további lehetőséget az evésre. Emellett tartsuk szem előtt azt az elvet, hogy te határozod meg az étlapot.

Beszéljünk arról is, hogy mennyi idő elfogadható a gyerekek számára az étkezés során. Néhány ajánlás szerint egy átlagos étkezési idő gyerekeknek 20-30 perc lehet, míg egy átlagos tízórai elfogyasztása 10-15 percig tarthat. Azonban a kisebb gyerekek esetében, különösen azoknál, akik tele vannak energiával, ez hosszúnak tűnhet az asztalhoz kötve lenni. Lehet, hogy kezdetnek 3-4 percet állapítasz meg, majd fokozatosan emeled 5-10 percre. Ha a gyermeked pozitívan reagál az időzítőre, használj egyet. A kisebb gyerekeknél ne várjuk el, hogy az étkezés végéig az asztalnál maradjanak.

Mintás szilikon és osztott tányorok

Az állatmintás szilikon tányérok lehetnek remek eszközök arra, hogy a gyereket az asztalnál tartsuk, mivel vonzóak és szórakoztatóak lehetnek a kicsik számára. Itt van néhány ötlet arra, hogyan érdemes használni ezeket a tányérokat az asztalhoz való ültetés támogatására:

Az állatokat vagy mintákat használhatod a beszélgetés ösztönzésére. Például kérdezd meg a gyereket, hogy melyik állat van a tányérján, vagy mesélj neki kis történeteket az állatokról. Ez fokozhatja az étkezés során az érdeklődést és a figyelmet. Használhatod az állatmintás tányérokat a különböző élelmiszerek elválasztására. Például helyezz egy részre gyümölcsöket, egy másikra zöldségeket, és így tovább. Ez segíthet a gyereknek a különböző ízek és textúrák felfedezésében.

 

Beszélgetés az étkezések során

Kapcsolatot teremthetsz a gyerekekkel az étkezések során. Amikor a családdal együtt esztek, akkor hagyd, hogy ez az idő a családi élményekről szóljon. Egy tapasztalat szerint, ha a férjemmel olyan témákról beszélünk, ami nem igazán érdekli a gyerekeket, akkor könnyen nyugtalanná válnak és el akarnak menni az asztaltól. Beszéljünk inkább a napunk eseményeiről, kedvenc ételeinkről, vagy bármilyen vicces dologról, ami történt.

Ne felejtsd el megerősíteni a jó viselkedést. Például, “Luca, nagyon örülök, hogy együtt vacsorázunk, és mindent meghallgathatok az iskolai művészeti projektjedről. Nagyon büszke vagyok rád!”

Végül, egy fontos alapelv: hagyd meg a gyerekeknek a lehetőséget, hogy felálljanak az asztaltól, amikor készen vannak, DE ez azt is jelenti, hogy befejezték az étkezést. Fontos, hogy tartsd fenn azt a szabályt, hogy te még mindig étkezel és élvezed az étkezést. A gyerekek játszhatnak egyedül is, de még mindig az étkezési időtartam alatt. Fontos, hogy határokat szabjunk tisztelettel, és hogy ezeket a határokat megtartsuk. Sikerülni fog! Így segíthetsz abban, hogy a gyermeked leüljön és maradjon az asztalnál az étkezések során.