Manapság sok kisgyermekes szülőt vonz az igény szerinti hozzátáplálás (BLW) elve, mivel rendkívül egyszerű, hatékony és természetes módon épül fel. A BLW során lehetőséget adunk kisbabánknak az önálló táplálkozásra, miközben fokozatosan bevezetjük az étrendjébe az új élelmiszereket. Ebben az időszakban a baba megtanul rágni és nyelni, a természetes folyamatnak megfelelően.

Az előnyök azonban itt nem érnek véget. A kisbabád saját tempójában való haladásának engedélyezése, miközben te csak a háttérből támogatod, kevesebb stresszel jár az étkezés mennyiségének és módjának szempontjából. Már kisgyermekként számos egészséges étellel kínálhatod, amelyekkel kísérletezhet. Az önállóan történő fogással és szájhoz emeléssel a baba fejleszti a koordinációját, a kézügyességét, és gyakorolja a rágást is. Ha többet szeretnél megtudni az igény szerinti hozzátáplálásról és annak előnyeiről, javasoljuk ezt a cikket.

A felfordulás és rendetlenség elkerülhetetlen

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy az igény szerinti hozzátáplálás sok takarítással jár. Tudjuk, milyen a szülői lét, és hogy a nap során mennyi teendő vár ránk, különösen a gyerekekkel körülvéve. Amikor a kicsik még az étellel is játszanak, az azonnal káoszt teremt. Bár az étkezés során bekövetkező rendetlenség és felfordulás kellemetlen lehet, mégis fontos szerepet játszik a kisbabák egészséges étkezési szokásainak kialakításában. A rend meftartásában nagy segítségünkre lehet egy baba étkészlet. Kutatások kimutatták, hogy az étellel játszó kisbabák könnyebben és gyorsabban tanulnak.

Azonban nézzük meg, miért egészséges, ha a kisbabád az étellel játszik

    1. A kisbabád nagyobb eséllyel fogja elfogyasztani az ennivalót. Az étellel játszó kisbabák nagyobb eséllyel fogyasztják el azt végül. Ez minden élelmiszerre érvényes, különösen a kihívást jelentő zöldségekre és gyümölcsökre! Friss kutatások szerint azok a gyermekek, akiket bátorítanak, hogy megmarkolják az ennivalót, könnyebben szoknak hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, növelve az esélyt arra, hogy később elfogyasszák. Ugyanakkor ezen változások nem történnek meg egyik napról a másikra. Ha a kisbabád egy bizonyos étellel játszik, az nem jelenti azt, hogy azt egy ültözés alatt elfogyasztja majd. Azonban idővel ez a játék segít neki megismerni az ételt, és jelentősen növeli az elfogyasztás esélyét
    1. Az étellel játszás szerepet játszik az agy fejlődésében. Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy azok a kisbabák, akik etetőszékükben játszhatnak az étellel, sokkal gyorsabban sajátítanak el információkat az ételekkel vagy puhább táplálékokkal kapcsolatban. Ez kritikus lépés az agyi fejlődésben, és befolyásolja a gyerekek tanulási módszereit. Az étellel való játék tehát nem kizárólag az étkezési időre korlátozódik, és nem az a célja, hogy a szülőket bosszantja, hanem olyan tevékenység, ami komoly hatással van a gyermek fejlődésére.
    1. A kisbabád kevésbé lesz válogató. Az evés minden érzékszervet megmozgat, nem csak az ízlelést és a szaglást. Az étellel játszó kisbabák, ha hagyják őket, az érintés érzését is bevonják. A kisbabák eleinte tartanak az új és szokatlan ízekről. Azáltal, hogy megengedjük nekik, hogy az étellel való interakció során érzékeljék, segítjük őket az élelmiszerek megismerésében.

Az elsődleges cél nem az, hogy kényszerítsük a gyermeket az evésre, különösen, ha még nagyon kicsi. Inkább arra ösztönözzük, hogy ismerjen meg új ételeket és tapasztalatokat. A kísérletezés lehetőségét adva csökkenthetjük (vagy akár megszüntethetjük) az új ételek iránti félelmet. Ezzel egyidejűleg lehetővé tesszük, hogy a folyamat serkentse a kisbabád minden érzékét.