A melatonin jelenleg egy nagyon gyakran emlegetett szó. Az alvászavarokban is szerepet játszhat, ezért készítettünk egy ismeretterjesztőt róla. Nem meglepő, ha olyan gyermeked van, aki éjszakánként felébred, vagy egyszerűen nem tud elaludni az első pillanattól fogva, valószínűleg minden segítséget megszeretnél kapni az alvászavarok megállításához.

A melatonin alvás-indukáló hatásai sokszor a hírekben szerepelnek, mivel ahogy a nap este fordul, az agyban található agyalapi mirigy elkezdi termelni a melatonint, majd a véráramba szabadul. Ez ellazító állapotba hoz, ami elősegíti az alvást.

Mi is az a melatonin?

A melatonin egy hormon, amit az agy termel sötétségre adott válaszként. Segít a cirkadián ritmusok (24 órás belső óra) időzítésében és összehangolja az alvás-ébrenlét ciklusodat az éjszakával és a nappalval, és segíti az átmenetet nemcsak az alváshoz, hanem a következetes, minőségi alváshoz is. Csökkentheti a testhőmérsékletet és segíthet lazítani az izmokat, ami segít az alvásban.

Ahhoz, hogy a természetesen előforduló hormont a lehető legjobban kihasználd, együtt kell működnöd vele, ne pedig ellene. Itt jön képbe a hálószobád éjjeli lámpájának színe. Most ellentétben azzal, amit máshol láthattál, a piros fény nem termel melatonint, csak nem gátolja annak termelését.

Katie a Baby Sleep Company-tól elmagyarázza, miért; a piros az egyetlen szín, amelynek nincs negatív hatása a melatonin, az álomhormon elválasztására. Valójában ő ajánlja ügyfeleinek a Duski éjjeli fényeket és alvássegítőket, mert van lehetőség piros fényforrás kiválasztására.

Piros fény

A piros fény önmagában nem javítja az alvásminőséget, egyszerűen csak nem zavarja meg a melatonin termelését. Ez azt jelenti, hogy a tested azt teheti, amit tervezett: álmos lesz, amikor sötét lesz, és nemcsak azt, hanem éjszaka is hosszabb ideig fogsz aludni.

A fehér és kék fények, ideértve a TV-képernyőkről, fluoreszkáló fényekről és hordozható eszközökről kisugárzott fényeket is, késleltethetik a melatonin felszabadulását és újraindíthatják a test cirkadián ritmusát. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig tart, mire elalszol, kevesebb REM (álmodás) alvásod lesz, és végül álmosabban ébredsz. Fontos megjegyezni, hogy még akkor is, ha a szemed be van csukva, felismerheted a fény színét.

Piros éjjeli fények

Ha nehézségeid vannak a kisgyermeked elaltatásával vagy alvászavarokkal küzdesz, erősen ajánljuk, hogy olyan éjjeli fényt válassz, amelynek van piros fény opciója. Lehet, hogy pár hétbe telik, mire hozzászoksz egy másik színhez, de a piros fény nem zavarja meg a cirkadián ritmusukat és a melatonin termelésüket, így a picik könnyebben elaludhatnak és jól alhatnak.