Beszéltünk már a gyerekek sötét félelméről korábban, de ez egy olyan állandó probléma számosunk számára, hogy úgy gondoltuk, érdemes újra visszatérni rá. Végtére is, az alvásmegvonás senkinek sem jó barátja!

Egy 2001-es tanulmányban 4-12 éves gyermekeket és szüleiket kérdeztek meg a gyerekek éjszakai félelmeiről. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek 73,3%-a jelentett éjszakai félelmeket, ezek a félelmek gyakoriak voltak a 4-6 évesek körében, még gyakoribbak lettek a 7-9 éveseknél, majd viszonylag stabilak maradtak a 10-12 éveseknél.

Személyes tapasztalatom összhangban van a tanulmánnyal, 12 éves fiam most már úgy tűnik, rendben van éjszaka, de 9 éves lányom még mindig fél, bár jobban lesz.

Miért félnek a gyerekek a sötéttől?

A gyerekeknek fantasztikus képzelőerejük van, és szinte bármilyen dologtól félhetnek. (lányom épp most fél, amikor a házitelefon csörög?!) Egy kisgyermek vagy óvodás gyermek félhet ismeretlen dolgoktól vagy olyan dolgoktól, amelyek felett nincs ellenőrzi. Nincs meg az élettapasztalatuk ahhoz, hogy dolgokat magyarázzanak, ezért a varázslatos 4 éves logika világába mennek, ahol a szörnyek valóságosak és a sárkányok az ablakon kívül élnek a fákon.

Amint a gyerekek idősebbek lesznek, félnek attól, hogy mit takar a sötétség és azoktól a veszélyektől, amelyeket nem látják. Továbbá elkezdenek gondolkodni a valós veszélyekről, mint például betörők vagy elrablás.

Hogyan segíthetek a gyermekemnek?

A tapasztalataim szerint a félelem vagy szorongás leküzdésének legjobb módja az, ha több információt szerzel róla, majd problémamegoldást végzel. Íme néhány más mód, amellyel segíthetsz:

Az ő félelmük valós. Ne bagatellizáld el vagy mondd nekik, hogy hagyják abba a hülyeséget. NE gúnyolódj rajtuk. Ösztönözd őket, hogy beszéljenek, és valóban hallgasd meg, értsd meg pontosan, mitől félnek. Ha egy játék vagy más tárgy ijesztő árnyékot vet, kapcsold fel a fényt, mutasd meg nekik, majd távolítsd el az objektumot, mielőtt lekapcsolnád a fényt. Ha aggódnak egy betörő miatt, mutasd meg nekik, hogy az ajtók és ablakok le vannak zárva. Biztosítsd őket arról, hogy biztonságban vannak. Az ő félelmük más is lehet, például tőled való elválasztás vagy valami miatt aggódnak. Beszélj velük őszintén. Kérdezd meg őket ötletekről, mi tenné őket biztonságban. Maradj nyugodt!

Gyakorlati éjszakai megoldások

Hozz létre egy lefekvési rutint, a kiszámíthatóság segít csökkenteni a szorongást. Ez segít abban, hogy nyugodtan és ellazultan indulhass el az esti órákban. Ez nyilvánvalónak tűnik, de ijesztő történetek, televízió, közösségi média nem ajánlott. Ne feledd, a gyerekek különböző dolgoktól félnek, még a hírek is megijeszthetik őket. (12 éves fiamnak például az hozhat szorongást, ha a hírek háborúról szólnak.) Helyezz el egy éjjeli fényt a szobájukban. Ha már idősebbek, válassz olyat, amelyet ők is irányíthatnak. (ez segít csökkenteni a félelmüket.) Próbálj olyan fényt találni, amelynek távirányítója és meleg fényforrása van – ne legyen erős fehér vagy kék fény. Az éjszakai használathoz piros fényt ajánlunk, mivel ez az egyetlen szín, amely nem zavarja meg a melatonin, az álomhormon termelését.

Légy proaktív, nézz körül a szobájukban minden olyan tárgyért, ami ijesztő árnyékot vet, és mozdítsd el. Segíts nekik kiválasztani egy különleges védelmezőt, hogy éjszaka biztonságban legyenek – talán egy puha barát vagy akár egy állat alakú éjjeli fény. Bármi működjön a gyermekednél. Próbálj meg sötétben játszani fényes termékekkel vagy állatokkal, hogy pozitív tapasztalataik legyenek a sötétségben. A relaxációs technikák és hangok előtt az alvás jól működik. Légy következetes, ne add fel. Ez egy ideig eltarthat. Ne feledd, egyáltalán nem vagy egyedül ebben. Legtöbben már átéltük ezt. És ne felejtsd el dicsérni a kicsik bátorságát, ahogy fejlődnek, mert időnként hihetetlenül bátrak, különösen amikor a félelmeik olyan valóságosak számukra.

Ha a helyzet nem javul, és bármilyen aggodalmad van, kérjük, lépj kapcsolatba az orvosoddal.

*ezek a Squishy.hu csapatának véleményei és olyan megoldások, amelyeket gyermekeinknél hatásosnak találtunk. Nem vagyunk orvosi szakemberek.