Bár minden gyermek lehet válogatós az előnyeik és hátrányaik tekintetében, az Érzékszervi Feldolgozási Zavarban (SPD) szenvedő gyermekeknél az érzékszervi preferenciák annyira súlyosan érintik őket, hogy befolyásolják mindennapi normális működésüket. Becslések szerint az érzékszervi feldolgozási zavar 5-16 százalékát érinti az iskolás korú gyermekeknek. Valójában, a SPD Australia szerint ez az arány 1 a 20 gyermeknél befolyásolja a funkcionális képességeket.

Ha nagyon alapvetően nézzük az SPD-t, néhány gyermeknek nehézséget okozhat az érzékszervi információk feldolgozása, ideértve az érzékenység növekedését bizonyos érzetekre, ami azt jelenti, hogy már egy kis mennyiségű érzet is ingerelheti őket. Ide tartozhat az érzékenység csökkenése is bizonyos érzetekre. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű ingerre van szükség ahhoz, hogy az illetőt ingerelje az adott érzet. A gyerekeknek lehetnek túlérzékenységeik és alulérzékenységeik kombinációi, túlérzékenyek egyes dolgokra, alulérzékenyek másokra.

Miután megértetted a gyermeked érzékszervi preferenciáit, könnyebben megértheted, miért viselkednek bizonyos módon, vagy miért kerülik el bizonyos tevékenységeket vagy helyzeteket. Ezt az információt használhatod arra is, hogy gondolkodj el módokban, hogyan segíthetsz a gyermekednek nehezebb helyzetek kezelésében.

*Az érzékszervi feldolgozási zavar tünetei átfedésben vannak más rendellenességek tüneteivel. Például az ADHD-val küzdő gyermekek hasonló viselkedést mutathatnak, mint az érzéki ingerekre vágyó gyermekek. Az autizmus spektrum zavarral (ASD) diagnosztizált gyermekek is gyakran küzdenek érzékszervi feldolgozási nehézségekkel.

Az Érzékszervi Feldolgozási Zavarról és az Autizmus Spektrum Zavarról rengeteg információ található online, ami teljesen túlterhelő lehet, amikor még csak a kezdeteknél vagy, ezért összeállítottunk egy rövid listát hasznos webhelyekről, hogy segítsünk neked.

Egy Foglalkozás-terapeuta javaslatokat adhat a gyermek érzékszervi igényeinek kielégítéséhez alkalmazkodó tevékenységekhez. Azonban azért, hogy gyermeked megfelelő diagnózist és támogatást kapjon, fontos, hogy szakképzett egészségügyi szakember által értékeljék, egy háziorvos egy jó kiindulópont lehet.

Nemrég kérdeztük meg Briana-t, a Mrs Henderson & Co támogatóját az autizmus tudatosság terén, és anyát két gyönyörű gyermeknek, hogy kipróbálja éjjeli lámpáinkat, hogy megnézze, hogyan működnek a családjuk számára az esti rutinjukban. Követheted Briana családjának utazását az autizmus terén a közösségi médiáján: YouTube csatornája vagy Instagram.

Ezt mondta: “Mostanában próbáltunk ki néhány szilikon éjjeli lámpát, és istenem, valóban megváltoztatta az éjszakai rutinunkat. A gyerekek annyira izgatottak, hogy ők maguk is irányítják saját gyönyörű fényüket, minden este választanak egy beállítást és színt. Különösen William élvezi a nyugtató színeket, és figyelemmel kíséri, ahogy minden színváltozatot elforgat. “- Briana