Minden gyermekdiétás szakértő és táplálkozási szakértő, tudja, milyen nehéz lehet, amikor válogatós gyerekeket kell etetni otthon. Csak azt szeretnénk, ha a gyerekek ennének, kielégítenék táplálkozási szükségleteiket, és végre túllépnének a válogatós étkezési szokásaikon.

Nos, mit tehetünk az étkezések élvezetesebbé tételéért és az új ételek ösztönzéséért? Az ételjáték a megoldás! Beszéljünk a válogatós evők segítéséről az ételjátékkal. Az ételjáték eddig rossz hírnevet szerzett.

“Ne babrálj az étellel!”
“Használd a villát és a kanalat!”
“Ne köpd ki az ételt!”

A legújabb kutatások szerint, máshogy kéne hozzáállni az étkezésekhez a szülőknek és a gyerekeknek is. Nem szeretnénk, ha a gyerekünk dobálná az ételt, vagy az ételét az öccsére/húgára köpné ki, de eljöttem, hogy megosszam veled, hogy az ételjáték teljesen biztatandó – különösen azoknál a gyerekeknél, akik válogatósak.

Nagy segítség a válogatós gyerekeknek

Az állatmintás szilikontányér remek választás lehet a válogatós gyerekek számára is. Ezek a tányérok nem csak színesek és vidámak, de praktikusak is a mindennapi étkezések során. A gyerekek számára fontos, hogy az étkezés élmény legyen, és az állatokkal díszített tányér még szórakoztatóbbá teheti ezt a folyamatot. Emellett a szilikontányér rugalmas és könnyen tisztítható anyagból készül, ami különösen előnyös, amikor a gyerekek kisebb baleseteket okozhatnak az étkezés közben. A baba étkészlet segíthet a gyerekeknek ismerkedni az állatokkal és azok nevével, ami egyúttal tanulási lehetőséget is jelenthet. Összességében tehát az állatmintás szilikontányér praktikus, esztétikus és szórakoztató választás lehet a válogatós gyerekek étkezéseihez.

 

Érzékszervek és az étkezések

Az étel az érzékek teljes skáláját megragadja – mind az 5 érzékszervünket használjuk az evéshez. Minél inkább megengedjük gyermekeinknek, hogy ezeket az érzékszerveket használják, annál ismerősebbek lehetnek az új ételek számukra. Az evés tapintásról, szaglásról, hallásról, érzésről és végül – ízlelésről szól. Minden érzékszervvel eszünk, ami különösen fontos a gyermekek számára, akik új ételeket próbálnak megismerni.

Az evés nem csak az új dolgok kipróbálásáról szól, hanem az interakciókról és az új ételekkel való érintkezésekről, ami közelebb viszi gyermekeinket azok valódi elfogyasztásához. A kutatások azt mutatják, hogy minél inkább lehetőséget adunk gyermekeinknek az új ételekkel való interakcióra, annál ismerősebbek lesznek ezek az ételek számukra.

Valójában egy új étel megharapása és elfogyasztása ijesztő lehet. De megérinteni azt az ételt, szagolni vagy akár megnyalni azt lehet, hogy nem annyira ijesztő. Ezeknek az érintkezéseknek az ösztönzése arra is képes, hogy végül gyermekeink ténylegesen megegyék az új ételeket. Lehetővé téve a gyerekeknek, hogy kiköpjék az ételt, jó dolog lehet. Megmutatjuk nekik, hogy rendben van, ha nem szeretik az ételt azonnal, és szabadon kiköphetik azt a tányérjukra, ez segíthet a gyerekeknek kényelmesebben érezni magukat az új ételek körül.